Milloin kuorsaaminen on vaarallista ja minkälainen tauti on uniapnea?
Uniapnea on vaarallinen elintapatauti, jossa esiintyy toistuvia, vähintään 10 sekuntia (pahimmillaan jopa yli minuutin) kestäviä unenaikaisia hengityskatkoksia.
Nukkuessa ylähengitysteitä tukevat lihakset rentoutuvat. Jos nämä rakenteet ovat ahtaita esimerkiksi lihavuuden takia, hengitysilman virtaus voi estyä kokonaan tai osittain.
Uniapnean oireista ja haitoista useat ovat samoja kuin kuorsaamisen. Kaikki kuorsaajat eivät kärsi uniapneasta, mutta lähes kaikki (75-95%) uniapneaa sairastavat kuorsaavat. Keski-ikäinen mies tai vaihdevuodet ylittänyt nainen on yleisin uniapneasta kärsivä. Kaikista miehistä noin 1/7 ja naisista joka 1/13 kärsii vähintään keskivikeasta uniapnesta, lievästä vieläkin useampi.
Altistavia tekijöitä uniapnealle
Ylipaino (rasvakudosta myös nielussa)
Suun ja nielun asentovirheet
Leptiiniresistenssi
Lääkeet (esim masennus ja unilääkkeet)
Kilpirauhasen ongelmat
tupakointi
Uniapnea oireet
Oireet voidaan jakaa yöaikaisiin ja päiväaikaisiin oireisiin.
Yöllä
Kesikivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan usein toimivin on cpap hoito (continuous positive airway pressure), leikkaushoidosta on saatu vaihtelevia tuloksia. Lievään uniapneaan auttaa yleensä elämäntapojen muutos, myös kuorsauskiskoista on apua lievään uniapneaan.
Cpap hoito
Uniapnea laitteita on muutamia erilaisia, joista Cpap on suosituin. Siinä kasvoille asetettavan maskin (nenä, nenä-suu tai sierain) kautta hengitetään pienellä ylipaineella, mikä estää tehokkaasti hengitysteiden tukkeutumista nukkumisen aikana. Laite ei itsellään paranna tautia, mutta parantaa huomattavasti unen- ja elämänlaatua, lieventää päiväväsymystä sekä muita uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja. Cpap laitteiden käytöstä on hyviä kokemuksia, mutta usein laitteeseen tottumiseen menee oma aikansa. Terveyskeskuslääkärin kautta on mahdollista saada laitetta kotiin kokeiluun, jos lääkäri arvio laitteen tarpeelliseksi.
Cpap nenämaski
Lue lisää Uniapneasta: Käypä hoito