Miten erotan kuorsauksen ja uniapnean?

Onko kuorsaus sama kuin uniapnea?

Kuorsaaminen ei automaattisesti tarkoita, että kärsisi myös uniapneasta. Kärjistäen voidaan todeta, että jos kuorsaa, niin ei välttämättä ole uniapneaa, mutta jos kärsii uniapneasta todennäköisesti myös kuorsaa.
Unen on tarkoitus olla rauhallista, levollista ja rentouttavaa. Unihäiriöt vaikeuttavat yksilön ja hänen lähipiirinsä mahdollisuuksia nauttia rauhallisesta yöunesta. Voimakas kuorsaus nukkuessa voi viitata taustalla oleviin sairauksiin, joten on hyvä miettiä sen aiheuttajia. Vinkuminen osoittaa, että hengitystiet ovat kapeammat kuin niiden pitäisi olla. Olisi hyvä huomata, että kuorsaus ei aina välttämättä viittaa uniapneaan. Koska oireet muistuttavat toisiaan, voi olla hieman vaikeaa määrittää näiden unihäiriöiden välinen ero. Lue lisää saadaksesi tietoa siitä, miten voit itse havaita näiden kahden tilan välisen eron.

Kuorsaus ja uniapnea

Uniapnea voi olla vaikea diagnosoida, sillä tärkeimmät oireet ilmenevät silloin, kun nukumme emmekä ole läsnä. Tämä tila saa yksilön pysäyttämään hengityksensä tietyin väliajoin unensa aikana. Tämä epäsäännöllisyys voi mahdollisesti johtaa uusiin terveydellisiin komplikaatioihin, ja hoitamattomana sitä pidetään vaarallisena. Säännöllinen kuorsaus on vaaratonta, mutta toki kovin ärsyttävää ympärilläsi oleville. Olisi suositeltavaa harkita testausta, jotta voitaisiin selvittää, mikä on yksilön raskaan hengityksen taustalla oleva vakavuus.


Mikä aiheuttaa kuorsausta ja uniapneaa

Kuorsaus syntyy, kun hengitysteissä oleva kudos värähtelee ja läppää sisäänhengityksen aikana. Tästä aiheutuva ääni voi olla varsin häiritsevä. Raskas hengitys voi johtua monista tekijöistä, kuten esimerkiksi seuraavista:

 • allergiat
 • hengitysteiden anatomia
 • lihavuus ja ylipaino
 • alkoholinkäyttö
 • väliseinän poikkeama
 • epämukavat nukkumisasennot
 • tukkeutuneet nenäontelot.

Tämän häiriön yleisin muoto, uniapnea (OSA), ilmenee, kun lihakset, joiden tarkoituksena on tukea hengitysteiden kudosta, rentoutuvat tilapäisesti. Nämä rentoutuvat lihakset saavat hengitystiet ahtautumaan tai sulkeutumaan, kun henkilö hengittää sisään. Henkilöt, joilla on sepelvaltimotauti ja liikalihavuus, ovat alttiimpia tälle tilalle. Keskushermostoperäinen (CSA) uniapnea on huomattavan harvinainen, ja sen syynä on häiriö aivojen signaalien välittämisessä asianomaisille lihaksille.

Merkittävä ero näiden kahden unihäiriön välillä on se, että jälkimmäinen aiheuttaa veren happipitoisuuden laskua. Aivot huomaavat tämän puutteen ja lähettävät signaaleja herättääkseen henkilön, jotta hän voi hengittää kunnolla. Nämä impulssiherätykset ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja jäävät useimmiten huomaamatta.

Näiden kahden unihäiriön erottaminen toisistaan

OSA:lla ja CSA:lla on usein yhteiset oireet, minkä vuoksi niitä on vaikea erottaa toisistaan. Näiden oireiden perusteella on kuitenkin helppo määrittää, kumpi häiriö potilaalla on. Oireita ovat mm:

 • Hengityksen haukkominen unen aikana tietyin väliajoin
 • Henkilöt saattavat lopettaa hengityksensä unensa aikana. Tämän huomaa vain toinen osapuoli.
 • Hengen vinkuminen ja äänekäs hengittäminen unen aikana
 • Herääminen väsyneenä
 • Uneliaisuuden ja väsymyksen tunne päivällä.
 • Henkilöillä voi olla jatkuvasti kuiva suu aamulla.
 • Unettomuus
 • Päänsärky, kun henkilö herää
 • ärtyneisyys
 • huono huomiokyky päivän aikana.

Edellä mainittujen oireiden hienovarainen luonne jää usein huomaamatta. Olisi suositeltavaa harkita ammattiapuun hakeutumista aina, kun näitä oireita havaitaan. Raskas hengitys, johon liittyy edellä mainittuja oireita, voi olla merkki riskialttiista terveydentilasta. Olisi myös hyvä huomata, että tämä raskas hengitys voi olla yksittäistä, ilman näkyviä riskejä. Kaikilla kuorsaavilla henkilöillä ei ole OSA:ta.
Näistä unihäiriöistä aiheutuvat riskit ja komplikaatiot

Koska satunnainen kuorsaus on vaaratonta, pitkäaikainen hengityksen vinkuminen voi laukaista lukemattomia ongelmia. Ne ovat kuitenkin,harvinaisia, komplikaatioita, joita voi syntyä pitkään jatkuneesta hallitsemattomasta hengityksen vinkumisesta unen aikana, ovat mm:

 • Diabetes (tyyppi 2)
 • Korkea verenpaine
 • Erityisesti veren alhainen happipitoisuus
 • aivohalvaukset ja sydänkohtaukset
 • Huono keskittymiskyky
 • jatkuva väsymys, jopa levon jälkeen.
  Olisi hyvä huomata, että pitkäaikainen voimakas hengittäminen unen aikana voi olla osoitus OSA:sta tai CSA:sta.

Toisaalta OSA:han ja CSA:han liittyy vakavien komplikaatioiden riski. Tämän tilan mahdollisia komplikaatioita ovat mm:

 • Insuliiniresistenssi, joka johtaa diabetekseen (tyyppi 2).
 • Veren happipitoisuuden vaihtelut voivat aiheuttaa korkeaa verenpainetta. Tämä lisää sydän- ja verisuoniongelmien, kuten sydänkohtausten ja aivohalvausten, riskiä.
 • Yksilöstä tulee jatkuvasti väsynyt.
 • Yksilölle voi kehittyä metabolinen oireyhtymä
 • Maksakomplikaatiot
 • Apneaa sairastavilla henkilöillä voi esiintyä komplikaatioita leikkausten ja erilaisten lääkkeiden yhteydessä. Yleisanestesia voi olla hengenvaarallinen kyseisille henkilöille.
 • Tämä unihäiriö jättää myös yksilön kumppanin univajeeseen ja väsyneeksi erityisesti unen aikana tapahtuvan äänekkään hengityksen vuoksi.

Diagnoosi ja hoito

Diagnosoimattomat ja hoitamattomat unihäiriöt voivat olla haitallisia henkiselle ja fyysiselle terveydelle. Näiden unihäiriöiden diagnosointi on elintärkeää oikean hoidon määrittämiseksi. Ammattitaitoinen terveydenhuollon tarjoaja aloittaa arvioimalla ilmenevät oireet. Näistä oireista selviää, mikä aiheuttaa raskaan hengityksen ja sen vakavuuden. Potilaalta saatetaan kysyä useita kysymyksiä hänen historiastaan ja elämäntavoistaan. Henkilöt, jotka jakavat vuodepaikkoja kuorsaavien henkilöiden kanssa, voivat usein antaa kriittisen näkemyksen näistä oireista. Kuvantaminen voidaan tehdä tietokonetomografian, magneettikuvauksen ja röntgenkuvien avulla hengitysteiden anatomiaan liittyvien ongelmien määrittämiseksi. Joissain tapauksissa otetaan mukaan ENT-lääkäri tukosten poissulkemiseksi. Lääkäri voi myös suositella polysomnografiatestiä. Tässä tutkimuksessa seurataan elimistön tärkeiden toimintojen toimintaa unen aikana. Näissä testeissä seurataan sydämen sykettä, aivojen toimintaa, veren happipitoisuutta, hengitystaajuutta, kehon liikkeitä ja unen vaiheita.

Kuorsaajat voivat hoitaa tilaansa käyttämällä kuorsausta ehkäisevää suukappaletta, eli kuorsauskiskoa. Olisi hyvä huomata, että nämä laitteet eivät välttämättä tehoa vakaviin OSA- ja CSA-tapauksiin. Mahdollisuuksien mukaan voidaan antaa ei-kirurgisia hoitoja. Niitä voivat olla paremmat nukkumisasennot, alkoholin käytön lopettaminen ja painonhallinta. Lääkkeitä voidaan antaa flunssan ja allergioiden lievittämiseksi ja nenän tukkoisuuden poistamiseksi. Nenänauhoja ja suulaitteita voidaan käyttää pitämään hengitystiet auki unen aikana. Positiivisen hengitystiepaineen laitteita, kuten CPAP-laitetta, voidaan käyttää ilmavirran parantamiseksi.

Joskus tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä ylimääräisen kudoksen poistamiseksi ja ilmavirtojen palauttamiseksi. Huomionarvoisia toimenpiteitä ovat septoplastia, laseravusteinen uvulopalatoplastia (LAUP), radiotaajuusablaatio, adenoidektomia ja tonsillektomia. Ammattilainen pystyy määrittämään toteuttamiskelpoisimman hoitokeinon asianmukaisen diagnoosin jälkeen.
Kuka on OSA:n ja CSA:n riskiryhmä?

Vaikka kuka tahansa voi sairastua apneaan, muutamilla henkilöillä on suurempi riski. Henkilöt, joilla on suvussa esiintynyt tätä. Yksilöt, joilla on suvussa esiintynyt tätä häiriötä, saavat todennäköisemmin diagnoosin. Suuren kaulan ympärysmitan on myös todettu lisäävän tämän häiriön riskitekijää. Muita tekijöitä ovat ikä, neurologiset sairaudet ja hormonaalinen epätasapaino.
Milloin sinun pitäisi käydä lääkärissä?

Säännöllinen kuorsaus voi viitata vakaviin terveydellisiin komplikaatioihin. Varhainen puuttuminen käymällä ammattilaisen arvioitavana voi lieventää tätä riskiä. Nukkuessa havaittuihin hengityskomplikaatioihin on puututtava välittömästi. Monet saatavilla olevat hoitovaihtoehdot ovat mahdollistaneet sen, että vakavissa tapauksissa on mahdollista kokea normaalit nukkumistottumukset ja -mallit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *